Hier wordt gewerkt aan de bouw van het theater. Burgemeester Meijboom komt een kijkje nemen (foto 1948)

Theaterhistorie

Amateurisme pur sang

Het jaar 1946 was beslissend: de opvoering van "Midzomernachtsdroom" eiste een speelplek tussen de bomen. En daarmee was de plaats van het Dieverse openluchttheater bepaald. Daar ligt het nu: midden in een sprookjesbos.

In 1946 zocht men naar een plaats waar het openluchtspel opgevoerd zou kunnen worden. Deze werd al snel gevonden. Niet ver van het dorp, aan de rand van de Hezenes, lag in het bos een glooiend gebied, waar vrij eenvoudig een theater van gemaakt kon worden. De toeschouwers zaten op steigerplanken. Deze werden geleend van de plaatselijke aannemer en van de Nederlands Hervormde kerk waar ze als zolder dienden. Een bouwkeet werd het onderkomen voor de spelers. In de bomen vóór het toneel werd een kraaiennest gebouwd, van waaruit dokter Broekema licht en geluid verzorgde. Van de laatste lichtmast aan de Bosweg werd de electriciteit afgetapt en met een 200 meter lange kabel naar het theater gevoerd. Het gebeurde nog al eens, dat vanwege overbelasting de zekering boven in de lichtmast vervangen moest worden. Een ladder en speciale klimschoenen stonden gereed.

Van steigerplank naar bank met leuning

In 1953 werd besloten de steigerplanken te vervangen door vaste banken met leuning. De gemeentearchitect maakte een ontwerp. De plaatselijke aannemer leverde het houtwerk.Na de laatste voorstelling werd het houtwerk losgeschroefd en onder een dekzeil in een loods opgeslagen. Na drie jaar werd besloten met dit tijdrovende werk te stoppen.Doordat  het aantal bezoekers elkaar toenam en de voorstellingen vaak uitverkocht waren, werd besloten tot uitbreiding van het amfitheater. Daartoe moest de achterkant van de toeschouwersdeel met veel zand opgehoogd worden. Zo kwam er plaats voor nog eens 300 bezoekers. Nu heeft het theater ongeveer 1000 zitplaatsen.

Kraaiennest wordt regietoren

Het kraaiennest was wel erg primitief: een houten vloer met als dak kippengaas, afgedekt met asfaltpapier. Via een ladder kwam men boven. In 1955 werd besloten tot de bouw van een vast onderkomen voor licht en geluid. Hiertoe werd een regietoren gebouwd.

De speelvloer

De grootte van het speelvlak is in de loop der tijd vrijwel gelijk gebleven.. Het linker voortoneel is in de jaren "80  enigszins vergroot. Aanvankelijk waren er slechts eenvoudige decors nodig. Vanaf 1990 werden de decors steeds belangrijker.

Veroudering en slijtage zijn er de oorzaak van dat het theater in 2008 en 2009 volledig is gerenoveerd. Na een proefopstelling in 2014, werd in 2016 de speelvloer permanent midden in het theater gebouwd, tussen de bezoekers, waardoor het contact tussen speler en bezoeker beter tot z'n recht komt. Door de invoering van oorbeugelmicrofoons zijn de verstaanbaarheid en de bewegingsvrijheid van de spelers aanmerkelijk verbeterd.