2020 Jubileumjaar
75 jaar Shakespeare in Diever


Speeldata 2020
Shakespearetheater

Gespeeld wordt:

Macbeth + Comedy of Errors

 • Try-outs:
  Juni: za. 13, vr. 19 en za. 20, vr. 26 en za. 27 aanvang 20.30 uur.
  Juli: vr. 3 en za. 4, aanvang 20.30 uur.
  Aug.: wo. 5, aanvang 20.30 uur.

 • Première:
  vr. 7 aug., aanvang 20.30 uur.

 • Voorstellingen:
  Aug.: za. 8, wo. 12, vr. 14, za. 15, wo.19, vr. 21 za. 22, wo. 26, vr. 28 en za. 29 aanvang 20.30 uur
  Sept.: vr. 4, za. 5,  vr. 11, en za. 12,  aanvang 20.30 uur.

 • Matinee:
  za. 22 aug. 14.30 uur

 • Inleidingen:
  Vanaf zaterdag 8 augustus geeft dr. Hans Jansen, Rijksuniversiteit Groningen, voorafgaand aan de voorstellingen een inleiding, matinee uitgezonderd. Aanvang inleiding 18.45 uur.

 • Entree: Try-out €.14,50; Voorstelling €.17,50; Inleiding €.8,50.
  (Entreekaarten voor de inleiding worden alleen verkocht in combinatie met de voorstelling, is incl. WILLIAM / programma)

 • Rolstoelen:
  Aantal rolstoelplekken is beperkt. (altijd aangeven bij info- en ticketlijn dat u rolstoelgebruiker bent)

Zomer 2020 in het Globetheater

In het Globetheater wordt in de zomer van 2020, in verband met het jubileumjaar, eveneens een toneelstuk opgevoerd, getiteld:

De Plattelandsvrouwen vereniging afdeling Diever brengt het wereld-beroemde Schotse stuk anno 1946

 Zie voor speeldata en informatie de Globewebsite: www.globetheaterdiever.nl

KAARTVERKOOP


Webshop

Contact

Voor info kaartverkoop, info voorstellingen en webshop

Theaters

Shakespearetheater en Globetheater
Hezenes 3
7981 LD  Diever

 

 logo globetheater

Globetheater in Diever

 

 

Roemruchte naam: The Globe

De naam Globe Theatre is onlosmakelijk verbonden met die van William Shakespeare. Het oorspronkelijke Globe Theatre werd rond 1599 gebouwd in het Londense Bankside toen koningin Elizabeth I op de troon zat. In de Globe werden diverse voorstellingen van Shakespeare voor de eerste keer gespeeld door het toneelgezelschap van de Lord Chamberlain’s Men. De Globe was, zeker in die tijd, een immens gebouw met een diameter van zo’n dertig meter. De dakloze, drie verdiepingen hoge constructie bood namelijk plaats aan maar liefst zo’n 3.000 toeschouwers. Ín 1645 werd het inmiddels vervallen gebouw, dat na een brand in 1613 herbouwd was, gesloopt. Eind jaren negentig had de Amerikaanse acteur en regisseur Sam Wanamaker de droom om de Globe weer volledig te reconstrueren. Op enkele honderden meters van de oorspronkelijk locatie werd een replica van het gebouw opgetrokken, nu Shakespeare’s Globe genoemd. Helaas overleed Wanamaker vier jaar voordat het gebouw in 1997 opgeleverd werd. En nu is er weer een Globe Theater bij. Uiteraard is het Globe Theater in Diever heel wat bescheidener qua opzet, maar de basis is wel gelijk. Een rond gebouw waar het publiek zowel in het midden van de zaal, als op de rondom lopende balkons kan zitten en staan.

Het Dieverse Globe Theater is een ontwerp van VanderSalm bouwkundig ontwerp- en adviesbureau en is helemaal uit robuust hout opgetrokken. Het ongeveer twaalf meter hoge theater heeft twee verdiepingen waardoor er, ondanks de compacte afmetingen, toch plaats is voor zo’n tweehonderd toeschouwers. Door een toepassing van een glazen kapconstructie, wordt de illusie van een openluchttheater gecreëerd. Groot voordeel van de gesloten bouw is natuurlijk dat er het hele jaar door van de Globe gebruik kan worden gemaakt. Ideaal om ‘kleinere’ stukken te spelen bijvoorbeeld, maar ook zullen hier het jeugdtheater, presentaties, kortom een breed scala aan (kleinschalige) culturele evenementen plaats gaan vinden.

Het globetheater is op vrijdag 12 augustus 2016 geopend door de commissaris van de Koning in Drenthe, de heer Jacques Tichelaar en de burgemeester van de gemeente Westerveld, de heer Rikus Jager.