Jeugdtheater Diever en wattattannis


Al meer dan 10 jaar biedt het Shakespeare Theater Diever jongeren de mogelijkheid hun toneelvaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen onder begeleiding van professionele docenten. Momenteel telt de jeugdafdeling van het theater ruim 60 van leden van 8-18 jaar, onderverdeeld in zes groepen. Elke groep heeft eens per week 5 kwartier toneelles.
Phillipien Bos en Grytha Visser zijn zeer ervaren theaterdocenten die ook op andere plekken lesgeven en theaterproducties maken met jongeren. In de lesgroepen in Diever wordt niet alleen aandacht besteed aan toneelspelen, maar ook aan de sociale ontwikkeling van de acteurs in spe. Dit gebeurt onder meer door middel van spelletjes en improvisatie-oefeningen. Tijdens de toneellessen komen ook vaardigheden als grimeren en podiumontwerpen aan de orde.
Naast de lesgroepen is er een productiegroep. Sinds 2012 speelt deze ieder voorjaar een Shakespearestuk, met alle voorbereidingen en repetities van dien. Immers: jong geleerd is oud gedaan. Zo bracht de productiegroep stukken als de tragedie Hamlet, Much Ado About Nothing (2014), Romeo & Julia (2013), Timon van Athene (2012) en in 2017 De vrolijke vrouwtjes van Windsor. Grytha Visser regisseert de stukken van de productiegroep.
Momenteel wordt uitgezocht of er voldoende belangstelling is om iets te doen voor jongeren boven de achttien een zogenaamde
18+ groep. Ben je boven de 18 en heb je belangstelling? Meld je vooral aan!
Jeugdtheater Diever is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding voor lokale jongeren, het werkt ook als kweekvijver voor het grote theater. In 2015 bestond een kwart van de acteurs uit leden van de jeugdopleiding.

fotografie Koen Timmerman